maanantai 6. helmikuuta 2012

Tilapäinen

Muutos on ainoa pysyvä olotila!
Näin minulle selitettiin kommunismin romahtaminen.

Ei ole ihmiskunta vielä kypsä kommunismiin,
sama ääni jatkoi.

Miksi kypsyyttä vaativa ideologia ei salli epäkypsyyttä,
vaan murskaa
kaiken?

http://runoruno.vuodatus.net/blog/3141612/233-haaste/


* * *

Ehkä vaalenevat illat antavat energiaa kirjoittamiselle. Olen tehnyt ison väännön, saanut graduni läpi, ja nyt pitäisi hakea tutkintoa. Huomenna kai saan ne paperit kirjoitettua ja lähetettyä. Tuntuu jotenkin jännältä  valmistua kirjoittamisen maisteriohjelmasta. Jännältä, mutta toisaalta ei tunnu tällä hetkellä oikein miltään.

Minä tyhmä vielä kirjoitan kahta käsikirjoitusta ja tänne kyhhäykseenkin. Prahan kevät -blogiakin tietysti päivitän, jotta se pysyy aktiivisena. Huhheijaa... kyllähän tämä kaikki kirjoittaminen kivaa on, mutta joskus vain tuntuu, että on loputon suo tarvottavana, kun on monta keskeneräistä projektia päällä.

4 kommenttia:

 1. Piti oikein pähkäillä tuota runossa esittämääsi kysymystä. Mutta ei kai ideologia ketään murskaa, vaan ihmiset, jotka pyrkivät toimimaan ideologiansa pohjalta. Ehkä kommunismi ei kuitenkaan romahtanut kypsyyden vaatimuksen vuoksi, vaan jostain muusta syystä. Esimerkiksi siksi, että sen ihmiskuva oli liian optimistinen, ja kun totuus ihmisluonnosta paljastui, ei osattu muuta kuin ottaa kovat otteet käyttöön.

  Onnittelut valmistumisesta.

  VastaaPoista
 2. Rohkenen olla nyt hieman eri mieltä. On aika hyödytöntä miettiä, onko murskaaja ideologia vai ihminen, kun toista ei voi olla ilman toista. Sitä paitsi kommunismi oli äärimmäisen tuhoava aate, natsismiakin pahempi, koska se kontaminoi kaikki elämänalueet.

  VastaaPoista
 3. Ai, minusta se on ihan perustavanlaatuinen filosofinen probleemi, mutta vaikeahan sen pohjalta tosiaan on taloudellisia sovelluksia kehitellä, eli siinä mielessä varmaan hyödytöntä;-)

  VastaaPoista
 4. Ehkä se on filosofisena kysymyksenä tärkeä, mutta kun olen lueskellut näitä totaliaaristen hallintojen uhreja, niin tuollainen pohdinta menetti merkityksensä. Sille, jota kidutetaan tai jonka elämää muuten vain hankaloitetaan, tai joka saa niskalaukauksen, lienee ihan sama, onko kyseessä idologia vai ihminen, joka häntä vainoaa. Ihminen kuitenkin on sen ideologian luonut ja se ideologia on saanut ihmiset hyväksymään tietyt toimintatavat.

  VastaaPoista