tiistai 6. syyskuuta 2011

Katkelma kuvitteellisesta romaanista (Miia ja Tomáš osa 13)

Oli vielä aamuinen raukea tunnelma. Miia sulki matkapuhelimensa, molemmat matkapuhelimensa. Mukaan hän otti ne kuitenkin. Hän tunsi pienen omantunnon pistoksen näin toimiessaan, sillä Tomáš odottelisi häntä sovittuna aikana kuvalaatikoiden keskellä. Ei Miia itsekään tiennyt, miksi toimi näin, yhdellä tekstiviestillä olisi voinut saada tiedon Tomášille, että nyt en tulekaan tänään. Hän muisteli aikaa, jolloin matkapuhelimia ei ollut eikä kukaan osannut olla huolissaan, jos toinen jätti satunnaisesti tulematta paikalle.

Puhelinten lisäksi Miia pakkasi reppuunsa ylimääräisen neuleen, kukkaron ja kirjan. Aamun reipas viileys sai hänet kävelemään rivakasti; reitti oli helppo- kaksi suoraa katua ja hän oli jo Vyšehradin muurilla. Aina täällä kulkiessaan hänelle tuli outo assosiaatio Lappeenrantaan ja sen linnoitusvalleihin, vaikka ympäristö oli muuten aivan erilainen.

Alhaalla, pitkän pudotuksen päässä virtasi Vltava  varman tuntuisesti, minne sitten virtasikaan. Sen molemmilla rannoilla kulkivat autot, kuin helminauhan helmet. Uimastadion ja sen katsomo kimaltelivat pieninä läiskinä joen tuntumassa. Tuuli puhalteli näissä korkeuksissa, joten Miia kaiveli taskustaan käsineet.

Hän tiesi, että hautausmaalla menisi taas kauan. Kuuluisuuksien kivet olivat tuttuja, mutta silti hänen piti mennä ihmettelemään toinen toistaan persoonallisempia hautakiviä. Vain vanha mies haravoi edellisen syksyn lehtiä, muita ei hautausmalla ollut. Pari kynttilää liekutteli siellä ja täällä.Kun viileys muistutti Miiaa elämän realiteeteista, hän käveli hitaasti, hieman jo kylmän kangistamana yhdelle linnoituksen pääkaduista, mutkaiselle ja mukulakiviselle. Siellä avattiin pientä kahvilaa, jonka kyltti mainosti kuumia juomia ja voileipiä myös englanniksi.

Saatuaan paksun clubivoileivän ja mustaa teetä pöytään tarjottuna Miia kaiveli repusta kirjan. Hän joutui yhä hieromaan käsiään yhteen sivuja selatessaan. Romaani alkoi sanoilla: "Kaukana Espanjan vuoristossa..."


http://leelia.vuodatus.net/blog/2956864/24-katkelma-kuvitteellisesta-romaanista/

2 kommenttia: